safemoon coinmarketcap lina cryptocurrency wax cryptocurrency kryptowährung ada kaufen
Restaurant Golden Blitz | Str. Razoare, nr. 32, S6, Bucuresti | Tel. 021 410 51 00

Mâncăruri care au scris istorie

Golden Blitz și-a câștigat faima datorită unor anume preparate culinare din bucătăria tradițională românească. Am păstrat cu grijă rețetele și îți propunem aceleași bucate legendare, care nu se vor demoda niciodată: ciolanul afumat cu varză, sărmăluțele în foi de viță, ardeii umpluți și vestiții noștri mititei.

Actualitatea în bucate: preparate din bucătăria universală, cu accente românești

Golden Blitz a devenit foarte ancorat în istoria contemporană a Bucureștiului, iar urbea noastră nu se lasă copleșită de nostalgie, nu trăiește în trecut și nu se limitează la tradiție. De aceea, bucătăria și ambianța restaurantului sunt în pas cu evoluția orașului și cu gusturile locuitorilor săi. Tânărul și talentatul nostru bucătar-șef Andrei Bald a avut o misiune foarte ambițioasă: aceea de a crea specialități culinare care să devină emblematice pentru actualul Golden Blitz, îmbinând bucătăria locală cu cea internațională, mai ales mediteraneană.

_MG_1173
Osso bucco de vițel cu gnocchi și roșii cherry

Noile embleme culinare Golden Blitz

Osso bucco de vițel cu garnitură de gnocchi și roșii cherry

O reinterpretare a rasolului românesc, cu carne atent selecționată, pregătită acum după cea mai modernă tehnologie: pre-coacerea în ambalaj individual vidat la cuptor cu aburi, ce asigură frăgezimea și suculența cărnii, apoi rumenirea la foc iute pentru a da crusta arămie și a topi puțin din măduvă, transformând-o într-un sos savuros. Garnitura de gnocchi, roșii cherry și verdețuri italienești pune în valoare gustul cărnii de vițel și completează prin ingrediente simple o capodoperă de artă culinară contemporană.

Ciolan de miel la cuptor cu caponata de vinete, mămăligă la grătar și sos de rozmarin

Carnea de miel, cu gustul ei primăvăratic (fiindcă îl asociem prin tradiție cu masa de Paști) capătă un plus de savoare, frăgezime și suculență prin pre-coacere la cuptorul cu aburi, în ambalaj vidat, iar apoi prin rumenire la foc iute. Ciolanul de miel, atât de apreciat de cunoscătorii gastronomiei tradiționale, primește acum la masă prieteni din Italia, rude bune ale unor mâncăruri românești. Caponata siciliană este verișoară cu zacusca noastră de vinete și vine să-și spună istoria de peste mări și țări; mămăliga, soră cu polenta, se perpelește de bucuria revederii, iar sosul de rozmarin dă nota de vârf unui adevărat festin.

_MG_1063
Ciupercile proaspete de pădure tocmai se transformă într-un soté delicios

Ficat de vițel la cuptor cu sos de ceapă, mămăligă prăjită și soté de ciuperci de pădure

Copt nici mai mult, nici mai puțin decât până la acel moment în care e suculent fără să fie zemos, e rumenit fără să fie crocant și atinge apogeul gustului, ficatul de vițel este deosebit de savuros acompaniat de un sos dulceag de ceapă, o bucată de mămăligă aurie și un soté aromat de ciuperci proaspete de pădure printre care s-au rătăcit niște champignons ce-și caută surorile în Micul Paris al zilelor noastre. Ingrediente de bază în bucătăria tradițională, savant asociate acum într-o combinație ce delectează prin gust, aromă, textură și aspect.

Mușchi de vită cu fenicul, ruccola, parmezan și gremolata

Te întrebi probabil unde este nuanța românească în acest preparat. Ei bine, nu este decât tradiționala noastră plăcere de a mânca bine. Andrei Bald, tânărul și ambițiosul nostru Chef, a mizat pe cartea deliciilor culinare cosmopolite și a introdus în meniu această asociere de ingrediente mediteraneene în proporții numai de el știute. Când l-am întrebat unde este accentul național aici, ne-a răspuns simplu: “Românului îi place să mănânce bine. De aceea a adoptat și naturalizat specialități turcești, grecești, franțuzești sau nemțești pe care le prepară după gustul lui.” Poți să-l contrazici? Sarmalele, ciulamaua, zacusca, volovanul (vol-au-vent), snițelul sau plăcinta cu mere au fost idei culinare străine, pe care creativitatea românului a brodat numeroase variante. Trebuie să guști această specialitate pe care nici în restaurantele bucureștene cu specific italienesc n-o vei găsi (decât dacă se inspiră de la noi). Nicicând nu a avut mușchiul de vită alți companioni mai potriviți pe lângă ruccola: delicatul fenicul și proaspăta gremolata (amestec de capere, pătrunjel și coajă de lămâie), totul presărat cu o pudră fină de parmezan.

_MG_1179
Mușchiuleț de porc cu tartă de cartofi și ceapă, soté de ciuperci de pădure și sos de tarhon

Mușchiuleț de porc cu tartă de cartofi și ceapă, soté de ciuperci de pădure și sos de tarhon

Ingrediente mai dragi bucătăriei românești nici că există! Mușchi de porc, cartofi, ceapă, ciuperci proaspete de pădure, plus tarhonul atât de apreciat de ardeleni… Te întrebi acum, cititorule gurmand, unde e influența mediteraneana? Maestrul nostru bucătar s-a inspirat din tortilla de patatas spaniolă, dar a scos oul din ecuație. Cartofii feliați subțire sunt pre-fierți pentru câteva minute, întovărășiți de ceapă tăiată julien (sau julienne, după unii autori care preferă varianta feminină) și apoi prefăcuți într-o tartă frumos rumenită. Vedeta este însă mușchiulețul de vită, pre-copt la aburi în ambalaj vidat și trecut prin dogoarea cuptorului dimpreună cu mirodeniile care-i vin bine. Creația este desăvârșită prin aroma delicată a ciupercilor de pădure și a îndrăznețului sos de tarhon. Ansamblul are un “je ne sais quoi” pe care trebuie să-l descoperi și să-i găsești tu însuți o definiție potrivită.